Санітарно-гігієнічна оцінка рослинних
та зернових продуктів,
плодів, овочів та ягід
|
Документом,
що підтверджує належну якість та безпеку продукції
рослинного
походження, є карантинний дозвіл. Продукти рослинного
походження,
які не пройшли карантинного контролю та оброблялися недозволеними до
використання пестицидами та агрохімікатами або
дозволеними,
але вміст яких у сировині перевищує встановлені гранично допустимі рівні,
заборонено використовувати для харчових цілей.
|
Умови
зберігання
|
Найбільш
оптимальні умови для зберігання овочів — темні, сухі
приміщення
з доброю вентиляцією. Збереження овочів і плодів значною мірою залежить від
режиму і термінів зберігання. Особливо нестійкі при зберіганні плоди й овочі,
які мають механічні ушкодження та уражені хворобами. При цьому знижується їх
імунітет, а мікроорганізми порівняно легко проникають усередину, викликаючи
різні види псування.
Оптимальна
температура зберігання овочів і плодів – 1…2°С за
відносної
вологості 80…85%. При зберіганні картоплі важливо забезпечити такі умови, які
б затримували її проростання та позеленіння.
|
Санітарна
оцінка плодів та овочів
|
При
санітарній оцінці плодів і овочів враховується не тільки ступінь
ураження
їх фітопатогенними грибами або бактеріями, але й вміст на них патогенної
мікрофлори, гельмінтів, залишкової кількості отрутохімікатів і соланіну.
Згідно
із санітарними вимогами плоди й овочі гнилі, уражені
шкідниками
та хворобами, пошкоджені гризунами, а також з різким
стороннім
запахом, з підвищеним вмістом отрутохімікатів до реалізації не допускаються.
При
санітарно-гігієнічній оцінці свіжих овочів, овочевої зелені, фруктів і ягід
встановлюють забрудненість їх яйцями та личинками гельмінтів і
цистпатогенних
найпростіших, наявність яких не допускається.
Найнебезпечнішими
сторонніми речовинами, що потрапляють у плоди,
овочі
та ягоди через різноманітні порушення виробничої діяльності людини, є:
пестициди, солі важких металів, нітрати, нітрити і нітрозаміни, радіоактивні
ізотопи
|
Санітарна
оцінка зернових продуктів
|
Зернові
продукти є одними з основних і незамінних у раціоні харчування людини, і тому
дуже важливо, щоб вони були якісними та безпечними.
До
продуктів переробки зерна відносять борошно і виготовлені з нього
хлібобулочні
та макаронні вироби, крупи і круп'яні вироби. Борошно сумнівної якості при санітарно-гігієнічній
експертизі досліджують за нормативами чинних стандартів і за
санітарно-гігієнічними
показниками.
При
санітарній оцінці борошна визначають вміст шкідливих, домішок:
ріжків,
гірчаку, куколю, головні та ін., які потрапляють у нього під час
помелу
зерна і можуть спричинювати харчові отруєння.
При
санітарно-гігієнічній оцінці борошна проводять дослідження на
наявність
шкідників борошна, які можуть з' явитися в ньому в разі зберігання в
незадовільних умовах. Найчастіше спостерігаються борошняний хрущак, млинова
вогнівка, кліщі. Для виявлення засміченості борошна шкідниками його просіюють
через густе сито. Якщо в результаті просіювання на ситі виявлено грудочки,
обплутані павутинням, чохлики, лялечки комах-шкідників, живих хробаків
жовтувато-кремового кольору, борошно вважають засміченим. При виявленні
шкідників використання борошна для харчових
цілей
заборонене.
|
Крупи
|
У
крупах під час санітарно-гігієнічної експертизи визначають вміст
токсичних
елементів, радіонуклідів, мікотоксинів. Згідно з гігієнічними
вимогами
вони не повинні перевищувати встановлених допустимих рівнів. При проведенні
санітарно-гігієнічної експертизи круп також визначають запах, колір, смак,
вологість, зараженість шкідниками, вміст шкідливих домішок (пісок, насіння
отруйних рослин, металеві домішки). У крупах містяться такі самі отруйні
рослинні домішки, як у зерні. Кількість їх регламентується санітарними
нормами. Забороняється
використання для харчових цілей круп, заражених
амбарними
шкідниками та їх екскрементами.
Кулінарні
вироби з круп, що містять домішки зерен гірчака, набувають
гіркого
смаку і непридатні для використання в їжу та підлягають утилізації.
|
Зернобобові
|
При
санітарній оцінці зернобобових визначається вміст в них токсичних речовин,
які можуть викликати отруєння. Токсичні речовини квасолі (фазеолунатін і
фазин) руйнуються тільки в разі тривалої термічної обробки протягом 1-2
годин.
|
Хлібобулочні
вироби
|
При
санітарній оцінці хлібобулочних виробів визначаються їх вади і
хвороби,
що викликаються розвитком мікроорганізмів. Виникнення
мікробного
псування зумовлене недотриманням санітарних правил під час транспортування й
зберігання хлібобулочних виробів і, як наслідок,
створенням
відповідних умов для розвитку мікроорганізмів і грибів.
До
неякісних ознак хліба належить ураження його пліснявою,
картопляною
хворобою, пігментоутворюючими бактеріями.
Хліб,
заражений пліснявою, картопляною хворобою чи
пігментоутворюючими
бактеріями для харчових цілей непридатний.
|
Немає коментарів:
Дописати коментар