суботу, 4 березня 2017 р.

Санітарно-гігієнічна оцінка рослинних та зернових продуктів, плодів, овочів та ягід

Санітарно-гігієнічна оцінка рослинних та зернових продуктів,
плодів, овочів та ягід
Документом, що підтверджує належну якість та безпеку продукції
рослинного походження, є карантинний дозвіл. Продукти рослинного
походження, які не пройшли карантинного контролю та оброблялися недозволеними до використання пестицидами та агрохімікатами або
дозволеними, але вміст яких у сировині перевищує встановлені гранично допустимі рівні, заборонено використовувати для харчових цілей.
Умови зберігання
Найбільш оптимальні умови для зберігання овочів — темні, сухі
приміщення з доброю вентиляцією. Збереження овочів і плодів значною мірою залежить від режиму і термінів зберігання. Особливо нестійкі при зберіганні плоди й овочі, які мають механічні ушкодження та уражені хворобами. При цьому знижується їх імунітет, а мікроорганізми порівняно легко проникають усередину, викликаючи різні види псування.
Оптимальна температура зберігання овочів і плодів – 1…2°С за
відносної вологості 80…85%. При зберіганні картоплі важливо забезпечити такі умови, які б затримували її проростання та позеленіння.
Санітарна оцінка плодів та овочів
При санітарній оцінці плодів і овочів враховується не тільки ступінь
ураження їх фітопатогенними грибами або бактеріями, але й вміст на них патогенної мікрофлори, гельмінтів, залишкової кількості отрутохімікатів і соланіну.
Згідно із санітарними вимогами плоди й овочі гнилі, уражені
шкідниками та хворобами, пошкоджені гризунами, а також з різким
стороннім запахом, з підвищеним вмістом отрутохімікатів до реалізації не допускаються.
При санітарно-гігієнічній оцінці свіжих овочів, овочевої зелені, фруктів і ягід встановлюють забрудненість їх яйцями та личинками гельмінтів і
цистпатогенних найпростіших, наявність яких не допускається.
Найнебезпечнішими сторонніми речовинами, що потрапляють у плоди,
овочі та ягоди через різноманітні порушення виробничої діяльності людини, є: пестициди, солі важких металів, нітрати, нітрити і нітрозаміни, радіоактивні ізотопи
Санітарна оцінка зернових продуктів
Зернові продукти є одними з основних і незамінних у раціоні харчування людини, і тому дуже важливо, щоб вони були якісними та безпечними.
До продуктів переробки зерна відносять борошно і виготовлені з нього
хлібобулочні та макаронні вироби, крупи і круп'яні вироби. Борошно сумнівної якості при санітарно-гігієнічній експертизі досліджують за нормативами чинних стандартів і за санітарно-гігієнічними
показниками.
При санітарній оцінці борошна визначають вміст шкідливих, домішок:
ріжків, гірчаку, куколю, головні та ін., які потрапляють у нього під час
помелу зерна і можуть спричинювати харчові отруєння.
При санітарно-гігієнічній оцінці борошна проводять дослідження на
наявність шкідників борошна, які можуть з' явитися в ньому в разі зберігання в незадовільних умовах. Найчастіше спостерігаються борошняний хрущак, млинова вогнівка, кліщі. Для виявлення засміченості борошна шкідниками його просіюють через густе сито. Якщо в результаті просіювання на ситі виявлено грудочки, обплутані павутинням, чохлики, лялечки комах-шкідників, живих хробаків жовтувато-кремового кольору, борошно вважають засміченим. При виявленні шкідників використання борошна для харчових
цілей заборонене.
Крупи
У крупах під час санітарно-гігієнічної експертизи визначають вміст
токсичних елементів, радіонуклідів, мікотоксинів. Згідно з гігієнічними
вимогами вони не повинні перевищувати встановлених допустимих рівнів. При проведенні санітарно-гігієнічної експертизи круп також визначають запах, колір, смак, вологість, зараженість шкідниками, вміст шкідливих домішок (пісок, насіння отруйних рослин, металеві домішки). У крупах містяться такі самі отруйні рослинні домішки, як у зерні. Кількість їх регламентується санітарними нормами. Забороняється використання для харчових цілей круп, заражених
амбарними шкідниками та їх екскрементами.
Кулінарні вироби з круп, що містять домішки зерен гірчака, набувають
гіркого смаку і непридатні для використання в їжу та підлягають утилізації.
Зернобобові
При санітарній оцінці зернобобових визначається вміст в них токсичних речовин, які можуть викликати отруєння. Токсичні речовини квасолі (фазеолунатін і фазин) руйнуються тільки в разі тривалої термічної обробки протягом 1-2 годин.
Хлібобулочні вироби
При санітарній оцінці хлібобулочних виробів визначаються їх вади і
хвороби, що викликаються розвитком мікроорганізмів. Виникнення
мікробного псування зумовлене недотриманням санітарних правил під час транспортування й зберігання хлібобулочних виробів і, як наслідок,
створенням відповідних умов для розвитку мікроорганізмів і грибів.
До неякісних ознак хліба належить ураження його пліснявою,
картопляною хворобою, пігментоутворюючими бактеріями.
Хліб, заражений пліснявою, картопляною хворобою чи
пігментоутворюючими бактеріями для харчових цілей непридатний.

Л.О. Шаран, В.В. Цирульнікова, О.С. Павлюченко. Гігієна та санітарія: Курс лекцій для студ. напряму 6.051701 «Харчові технології та інженерія» ден. та заоч. форм навч. – К.: НУХТ, 2013. – 170 Режим доступу: http://library.nuft.edu.ua/ebook/file/43_39.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар