суботу, 4 березня 2017 р.

Санітарно-гігієнічна оцінка харчових домішок і смакових товарів

Санітарно-гігієнічна оцінка харчових домішок і смакових товарів
Харчові добавки — це група речовин природного або штучного
походження, які використовуються для покращення технології отримання продуктів спеціалізованого призначення. Харчовими добавками, як правило, не вважають речовини, які збільшують харчову цінність продуктів (вітаміни, мікроелементи й т.ін.). Не є харчовими добавками й речовини, що забруднюють продукти, потрапляючи з навколишнього середовища.

Види за дією
За своєю дією харчові добавки поділяються на:
- структуроутворювачі;
- смакоароматичні;
- ті, що використовуються в разі технологічної необхідності
Види за походженням
За походженням розрізняють:
- природні добавки - такі, як цукор, сіль і вітаміни;
- лабораторні аналоги природних речовин - наприклад, ванілін;
синтетичні - сахарин, аспартам.
Закон України
У Законі України «Про безпечність та якість харчових продуктів»
визначено, що харчова добавка - це природна чи синтетична речовина, яка спеціально вводиться у харчовий продукт для надання йому бажаних властивостей.
Відповідно до технологічного призначення добавки можна поділити на
три групи:
1) добавки, які забезпечують необхідний зовнішній вигляд і
органолептичні властивості продукту:
- барвники - посилюють і відновлюють колір продукту;
- добавки, які покращують консистенцію продукту. До них належать
стабілізатори, які сприяють загустінню і підвищенню в'язкості продукту;
2)емульгатори - створюють однорідну суміш продуктів, що не
змішуються (наприклад, води і масла);
3)харчові добавки, які попереджують псування продуктів. Це
антимікробні засоби - хімічні і біологічні, що підвищують терміни зберігання і захищають продукти від бактерій. А також антиоксиданти, які перешкоджають хімічному псуванню продукту. Крім цього, існує ціла низка харчових добавок, необхідних у
технологічному процесі при виробництві продуктів харчування. Це
прискорювачі технологічного процесу, розрихлювачі, піноутворювачі,
підсолоджувачі й т.ін.
Відповідними державними органами України забезпечується постійний
контроль за безпечністю продуктів харчування.
Вимоги
Основна вимога, яку висувають до харчових добавок, - це безпека для
організму людини. Серед них особливу увагу слід звертати на ті добавки, порушення правил застосування яких може збільшити ступінь ризику їх негативного впливу на здоров'я людини.
У процесі встановлення санітарних норм використання харчової
добавки, безпечних для здоров'я людини, необхідно:
- визначати харчові продукти, до яких добавка може додаватися, та
умови, за яких вона може використовуватися;
- обмежувати кількість харчових добавок до найнижчого рівня
використання, необхідну для досягнення бажаного ефекту;
- ураховувати будь-яке допустиме щоденне споживання або іншу
еквівалентну оцінку обсягів споживання харчової добавки та її вірогідне щоденне споживання від усіх джерел.

ДДД
Для охорони здоров'я населення та з метою обмеження надходження
харчових добавок до організму людини для кожної з них введена допустима добова доза - ДДД (ДДС - допустиме добове споживання або ПДН — прийняте добове надходження). Крім того, регламентовано перелік продуктів, до яких доцільно додавати харчові добавки, а також ГДР їх у готових продуктах. Обмежене або заборонене використання харчових добавок при виготовленні дитячих продуктів.
Заборонено використовувати
Використання харчових добавок не дозволяється, якщо воно призводить до: фальсифікації харчових продуктів; значної втрати харчової та біологічної цінності продуктів; порушення технологічної обробки продовольчої сировини; якщо є можливість досягти бажаного технологічного результату за допомогою інших методів; якщо воно не гарантує безпеки для споживачів.

Л.О. Шаран, В.В. Цирульнікова, О.С. Павлюченко. Гігієна та санітарія: Курс лекцій для студ. напряму 6.051701 «Харчові технології та інженерія» ден. та заоч. форм навч. – К.: НУХТ, 2013. – 170 Режим доступу: http://library.nuft.edu.ua/ebook/file/43_39.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар