У
Законі України «Про безпечність та якість харчових продуктів»
визначено,
що харчова добавка - це природна чи синтетична речовина, яка спеціально
вводиться у харчовий продукт для надання йому бажаних властивостей.
Відповідно
до технологічного призначення добавки можна поділити на
три
групи:
1)
добавки, які забезпечують необхідний зовнішній вигляд і
органолептичні
властивості продукту:
-
барвники - посилюють і відновлюють колір продукту;
-
добавки, які покращують консистенцію продукту. До них належать
стабілізатори,
які сприяють загустінню і підвищенню в'язкості продукту;
2)емульгатори
- створюють однорідну суміш продуктів, що не
змішуються
(наприклад, води і масла);
3)харчові
добавки, які попереджують псування продуктів. Це
антимікробні
засоби - хімічні і біологічні, що підвищують терміни зберігання і захищають
продукти від бактерій. А також антиоксиданти, які перешкоджають хімічному
псуванню продукту. Крім
цього, існує ціла низка харчових добавок, необхідних у
технологічному
процесі при виробництві продуктів харчування. Це
прискорювачі
технологічного процесу, розрихлювачі, піноутворювачі,
підсолоджувачі
й т.ін.
Відповідними
державними органами України забезпечується постійний
контроль
за безпечністю продуктів харчування.
|
Немає коментарів:
Дописати коментар