суботу, 4 березня 2017 р.

Гігієнічні принципи використання барвників, ароматизаторів та санітарна документація, що регламентує їх використання

Гігієнічні принципи використання барвників, ароматизаторів та
санітарна документація, що регламентує їх використання
Для забарвлення харчових продуктів застосовуються барвники в
кількості, мінімально необхідній для досягнення звичного або природного інтенсивного кольору. Використання синтетичних та натуральних барвників регламентується технічними умовами та технологічними інструкціями.
Для синтетичних барвників обов'язково встановлюються максимально допустимі рівні.


Заборонено додавати барвники
До багатьох продуктів не дозволяється додавати барвники. До них
належать усі види мінеральних вод, молоко, сколотини, вершки, сухе
молоко, олії, яйця, яєчні продукти, крохмаль, хліб і хлібопродукти, макаронні вироби, цукор, томат-пасти та консерви із томатів, фруктовий сік і нектар, варення, джеми, желе вищого сорту, риба, молюски, птиця, дичина, какао, кава, чай, цикорій, сіль, спеції, вина, мед, солод, сири, а також продукти дитячого харчування.
Не є харчовими барвниками
Харчовими барвниками не вважаються продукти, приправи та їхні
компоненти, які додаються до продуктів завдяки їх ароматичним, смаковим і поживним властивостям, а також завдяки їх забарвлюючому ефекту (наприклад, перець, куркума, шафран). Крім того, до харчових барвників не належать барвники, які використовують для підфарбовування шкаралупи яєць, для таврування м'яса, а також ті, які наносяться на неїстівні зовнішні частини харчових продуктів (наприклад, покриття сиру та ковбас).
Ароматизатори
Ароматизатори - це хімічно чисті речовини з ароматичними
властивостями. їх одержують шляхом вилучення з натуральної сировини або шляхом синтезу. Характерною особливістю ароматизаторів є те, що вони використовуються в малих технологічно ефективних дозах, застосування їх обмежується органолептичними властивостями.
Для надання харчовому продукту специфічного аромату як
ароматизатори використовуються натуральні екстракти та настої, соки,
сиропи, ароматичні харчові есенції.
 Ароматичні есенції виготовляються за різною рецептурою. За
концентрацією компонентів вони бувають одно-, дво- і чотирикратні. При використанні ароматичних есенцій особливу увагу звертають на властивості і чистоту інгредієнтів, які входять до їх складу.
Заборонено
Не дозволяється ароматизація синтетичними ароматичними речовинами молока, хліба, фруктових соків і сиропів, какао, чаю, прянощів, а також продуктів дитячого харчування.
Закон України
Барвники та ароматизатори, які можуть використовуватись у харчових
продуктах, що виробляються й використовуються в Україні, підлягають реєстрації центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я за зверненням виробника або постачальника, а також за рекомендацією Національної комісії України з Кодексу Аліментаріус на підставі затверджених Головним державним санітарним лікарем України гігієнічних нормативів стосовно рівня включень таких ароматизаторів і барвників і у певних видах харчових продуктів та висновку державної санітарно- епідеміологічної експертизи.
Санітарно-гігієнічні вимоги щодо використання, контролю за вмістом у
харчових продуктах, встановлення допустимих рівнів ароматизаторів і
барвників визначаються технічними умовами та технологічними
інструкціями.
Гігієнічна характеристика, нормативи вмісту харчових добавок (у тому
числі ароматизаторів і барвників) у продуктах харчування та методичні
рекомендації щодо контролю за їх використанням наведені в «Медико-
биологических требованиях и санитарных нормах качества
продовольственного сырья и пищевых продуктов» № 5061-89 від 01.08.89 р.; Методичних рекомендаціях «Періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки», затверджених наказом МОЗ України від 02.07. 2004 р. № 329 Законі України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 6 вересня 2005 року №2809-ІУ.

Л.О. Шаран, В.В. Цирульнікова, О.С. Павлюченко. Гігієна та санітарія: Курс лекцій для студ. напряму 6.051701 «Харчові технології та інженерія» ден. та заоч. форм навч. – К.: НУХТ, 2013. – 170 Режим доступу: http://library.nuft.edu.ua/ebook/file/43_39.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар