вівторок, 28 березня 2017 р.

Поняття про гельмінти та гельмінтози, геогельмінти та їх профілактика
Гельмі́нти (по-простому — глисти) — загальна назва паразитичних черв'яків, що паразитують в організмі тварин, людини (наприклад, у кишечнику або порожнині тіла, чи в інших тканинах) і спричинюють гельмінтози. Вивченням гельмінтів займається гельмінтологія, проблемами зараження гельмінтами людей, хворобами, які вони спричинюють, займається медична паразитологія.
На сьогодні відомо, що 384 види гельмінтів здатні паразитувати у людини:
207 видів відносять до типу плоских червів, класів стьожкових червів й сисунів/смоктальників (підкласу дігенеї);
146 видів — до типу круглих червів;
24 види — до типу волосатиків;
7 видів — до типу скребликів.
Захворювання людини, викликане глистами (гельмінтами) називається гельмінтозом. Личинки глистів, потрапляючи в організм людини, знаходять там оптимальні умови для свого розвитку. Вони можуть розвиватися в усіх органах, хоча найбільше скупчуються у кишечнику.
Гельмінтози у більшості країн світового медичного простору відносять як до паразитарних хвороб, так і до інфекційних хвороб.
На гельмінтоз можуть захворіти усі, але групами ризику є:
                    діти;
                    люди з низькою санітарною культурою, які не дотримуються елементарних правил гігієни;
                    особи, які полюбляють вживати рибу чи м’ясо в сирому вигляді;
                    люди, які подорожували у країнах Африки та Азії.
Профілактика гельмінтозів
Включає комплекс заходів — санітарний благоустрій населених місць, охорона ґрунту і води від забруднення.
Ретельне миття рук перед їжею, після відвідування туалету, контакту з землею. Ретельне миття овочів, ягід і фруктів; достатня термічна обробка м'ясних і рибних продуктів. Бажано утримуватися від купання в забруднених прісних водоймах, розташованих неподалік від пасовищ, водопоїв тварин та ін.
Широка санітарна пропаганда серед населення. При появі підозри про наявність гельмінтів — звернутися до лікаря. Потрібно масове планове обстеження населення з метою виявлення та лікування інвазованих гельмінтами.
Одним з важливих факторів запобігання розвитку гельмінтозів є повноцінне харчування — таке, що в достатній кількості забезпечує організм всіма поживними речовинами. Важливо, щоб організм отримував вітаміни С, Д та А.

Геогельмінти - це черв'яки, у яких дозрівання яєць до інвазійного (заразного) стану відбувається в ґрунті, тобто поза організмом господаря. 

Простіше кажучи,  на початкових стадіях розвиток геогельмінтів проходить у зовнішньому середовищі, а вже згодом — в організмі людини. До геогельмінтів належать аскариди, волосоголовці та інші.



Аскарида людська

Немає коментарів:

Дописати коментар