вівторок, 31 січня 2017 р.

Мікробіологія. Мікроорганізми.

Мікробіологія– це наука про дуже малі, невидимі неозброєним оком живі істоти, названі мікроорганізмами, їх систематику, морфологію та фізіологію, екологію та взаємовідношення з іншими живими організмами.
Довгий час людина жила в оточенні невидимих істот, споживала продукти їх життєдіяльності (випечений хліб, кисле молоко, пиво). Ці істоти спричинювали захворювання, але люди не підозрювали про їх існування, бо вони мали надто малі розміри.
Лише в XIV ст., коли була страшна епідемія чуми, з'явилися перші уявлення про заразні хвороби.
Представ­никами мікроорганізмів є деякі найпростіші, одноклітинні водорості, мікроско­пічні гриби, бактерії та віруси. 
Основною номенклатурною одиницею є вид. Визначення виду мікроорганізмів (ідентифікацію) проводять за морфологічними, фізіологічними, антигенними та молекулярно-біологічними та іншими ознаками.
Морфологічні ознаки характеризують форму, рухливість, спороутворення, наявність капсули. Тинкторіальні ознаки – це відношення до барвників. Фізіологічні ознаки – це культуральні та біохімічні властивості мікроорганізмів.
Мікроорганізми дуже поширені в природі. Вони є у ґрунті, воді, повітрі, на поверхні рослин і тварин, у кишечнику людей і тварин, на всіх предметах навколишнього середовища.
Світ мікроорганізмів дуже різноманітний. Більшість з них одноклітинні. В побуті слово "мікроб" звичайно пов'язується зі злом. Однак це не так.

Не дивлячись на те, що мікробіологія одна з наймолодших біологічних наук, за останні десятиріччя вона розрослася у величезну галузь знань.

Немає коментарів:

Дописати коментар