Мікробіологія–
це наука про дуже малі, невидимі неозброєним оком живі істоти, названі
мікроорганізмами, їх систематику, морфологію та фізіологію, екологію та
взаємовідношення з іншими живими організмами.
Довгий
час людина жила в оточенні невидимих істот, споживала продукти їх
життєдіяльності (випечений хліб, кисле молоко, пиво). Ці істоти спричинювали
захворювання, але люди не підозрювали про їх існування, бо вони мали надто малі
розміри.
Лише
в XIV ст., коли була страшна епідемія чуми, з'явилися перші уявлення про
заразні хвороби.
Представниками мікроорганізмів є деякі найпростіші, одноклітинні водорості, мікроскопічні гриби, бактерії та віруси.
Основною номенклатурною одиницею є вид. Визначення виду мікроорганізмів
(ідентифікацію) проводять за морфологічними, фізіологічними, антигенними та молекулярно-біологічними
та іншими ознаками.
Морфологічні
ознаки характеризують форму, рухливість, спороутворення,
наявність капсули. Тинкторіальні ознаки
– це відношення до барвників. Фізіологічні
ознаки – це культуральні та біохімічні властивості мікроорганізмів.
Мікроорганізми дуже поширені в природі. Вони є у
ґрунті, воді, повітрі, на поверхні рослин і тварин, у кишечнику людей і тварин,
на всіх предметах навколишнього середовища.
Світ мікроорганізмів дуже різноманітний. Більшість з
них одноклітинні. В побуті слово "мікроб" звичайно пов'язується зі
злом. Однак це не так.
Не дивлячись на те, що мікробіологія одна з
наймолодших біологічних наук, за останні десятиріччя вона розрослася у
величезну галузь знань.
Немає коментарів:
Дописати коментар